miércoles, 29 de abril de 2020

TT:s sakfel om fängelser och mord i El Salvador

TT-artikeln här publicerad av Svd. 




TT:s sakfel om fängelser och mord i El Salvador

Av DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2020-04-29 / Tidningarnas Telegrambyrå påstod i en artikel om det införda undantagstillståndet i El Salvadors högriskfängelser, att ”bara den gångna helgen rapporteras över 50 personer ha dödats i konflikter INNANFÖR murarna”, enligt TT-journalisten Henrik Samuelsson.

Texten som skickades till alla sina prenumeranter i Sverige och som reproducerades av de största dagstidningarna, SVT, med flera är felaktig på en central punkt; Morden ägde INTE rum INNANFÖR murarna utan ute i det salvadoranska samhället.

Beslutet om den kollektiva bestraffningen togs för att den högsta politiska instansen hävdade att morden beordrats av fängslade ledarna för de kriminella gängen Maras Salvatrucha och Barrio 18 som avtjänar straff i fängelset. Det är fullt möjligt att dessa mord beordrats inifrån fängelset men det vet vi inte.

Hade 50 mord, det vill säga en gigantisk massaker ägt rum i fängelset hade det blivit en helt annan rubrik.

TT:s `anka´ som sprids till alla prenumererande redaktioner över Sverige är ett allvarligt journalistiskt fel.

Att Media-Sverige misslett den allmänna opinionen är både beklagligt och allvarligt. BBC-Mundo som annars citeras flitigt när det mediet har något anti mot Kuba, Venezuela eller Nicaragua kanske kan stå som källa även den här gången:

El Salvadors vice justitieminister Osiris Luna Meza bekräftade i söndags (…) undantagstillstånd i fängelserna med anledning av ökningen av mord UTE I LANDET för att undvika att därifrån [fängelserna] utfärdas order om brott utanför [murarna]”.

Han tillade:

”Det är slut med celler med fångar från enbart ett gäng. Nu blandas alla terroristgrupper i samma cell i alla högriskfängelser. STATEN SKA RESPEKTERAS”!


OCKSÅ INTRESSANT ATT Twitterpresidenten Naiyb Bukeles anhängare på ledarredaktioner, liberala krönikörer av olika schatteringar har gått i idé eller förlorat den fysiska kraften i fingrarna inför den kollektiva bestraffningen om hur hundratals fångar packas samman som sillar i Covid-19-tider i El Salvador. Den kollektiva bestraffningen var vanligt förekommande i de nazistiska koncentrationslägren under det andra världskriget.


OM DETTA HADE HÄNT i Kuba, Venezuela eller Nicaragua då kan du också föreställa dig uttrycken, adjektiven från de sedvanliga “politologerna” uttala sig i SVT, SR, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och alla slags ”tyckarprogram”, de tusentals krönikor, ledare som skulle ha skrivits i medierna och de sociala nätverken.

Men bilderna och besluten om att isolera tusentals fångar utan rätt att se solen är inte från de tre nämnda länderna. Det är en till USA fullständigt underordnad stat och då blir reaktionen en annan.

Hade det hänt i de tre nämnda länderna hade säkert de vanliga tyckarpersonerna i medierna skrikit om en ”humanitär invasion”.

Se Svenska Dagbladets publicering av TT-artikeln:


Läs mer:

El Salvadors president Nayib Bukele dömer i praktiken hundratals fångar till döden genom att placera dödsfiender tillsammans i Convid19-tider!




Första offret för Covid-19 bland tusentals fångar i Honduras!



https://hondurasdick.blogspot.com/2020/04/forsta-offret-for-covid-19-bland.html